Acne

Alpha-H-Acne-Sfeerbeeld-1Acne vulgaris, meestal kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Bijna iedereen in de puberteit krijgt wel in meer of mindere mate met deze aandoening te maken. Bij de een zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven en het plezier in het dagelijks leven kan hinderen.

Wat is de beste behandeling?
Hoewel de behandelingsmogelijkheden voor acne de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is niet van de ene op de andere dag verdwenen.

Zelfs de lichtere vormen van acne vereisen vaak langdurige aandacht. Acne kan niet worden genezen. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat de acne “rustig” wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat.

Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet, daarom werk ik met de hoogwaardige producten van het merk “hannah”. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het om mee-eters gaat.

De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht, bepalen met welk anti-acne middel zal worden gestart. De behandeling van acne heeft altijd even de tijd nodig om effect te krijgen in de huid. Veelal duurt het minstens enkele maanden voordat een bevredigend resultaat is bereikt. Bovendien is het vaak ook een kwestie van een hormonaal probleem, stress of een intollerantie voor bepaalde voedingsmiddelen zoals bijv. suikers.

Er zijn diverse manieren om acne rustiger te krijgen, bijvoorbeeld met ipl of glycolics en zodra de ontstekingen verdwenen zijn kunnen we ook de littekentjes aanpakken die door acne zijn ontstaan. Hierbij gebruik ik meestal microdermabrasie, fruitzuren of een bindweefselmassage.