ABCDE regel voor “onrustige” moedervlekken

 

A. Staat voor Asymmetrisch:
Een moedervlek is symmetrisch als je er een denkbeeldige streep doorheen kan trekken en de beide helften aan weerszijden van die streep elkaars spiegelbeeld zijn. Symmetrie is een teken van goedaardigheid, asymmetrie kan een teken zijn  voor  een melanoom.
B. Staat voor Border:
Met de border bedoelen we de rand, deze moet niet grillig of ongelijkmatig zijn. Ook dit kan een teken zijn van dysplasia (ofwel  abnormale groei van cellen), dus ook dit kan een teken zijn van een melanoom.
C. Staat voor Color:
Als de kleur van de moedervlek verandert of er komen 2 of meer kleuren in uw moedervlek, dan moet u aan de bel trekken bij uw arts en vragen of hij dit wil beoordelen, want ook dat kan een teken van een melanoom zijn.
D. staat voor Diameter:
De diameter of de doorsnede van uw moedervlek moet hetzelfde blijven. Moedervlekken tot 6 mm zijn meestal onschuldig, een moedervlek groter dan 6 mm in doorsnee is een reden om op te letten. Een moedervlek die alleen groter is geworden zonder één van de veranderingen genoemd onder A,B of C te hebben is meestal onschuldig. Maar ook hier geldt de gulden regel, bij twijfel altijd uw arts raadplegen.
E. Staat voor Evolutie:
Evolutie staat voor verandering, dus als er een verandering optreedt in uw moedervlek dan is het altijd zaak uw arts te raadplegen om uit te sluiten dat er sprake is van een melanoom. U kent uw eigen lichaam het beste en weet dan ook als geen ander als er iets veranderd is. Kortom heeft u reden om aan te nemen dat uw moedervlek is veranderd of er anders uitziet, twijfel dan nooit en raadpleeg uw arts.

waar-op-te-letten